7 tips om de generatiekloof te dichten

Tegenwoordig zijn er vaak meerdere generaties op de werkvloer te vinden. De oudste medewerkers behoren vaak nog tot de babyboomers, de jongste generatie is generatie Z en daartussenin vinden we nog de millennials. Meerdere generaties op de werkvloer biedt voordelen, want elke generatie heeft unieke kwaliteiten en perspectieven, maar de generatiekloof kan wel tot problemen leiden. GJ Dé HR-partner geeft je daarom wat tips.

Wat is de generatiekloof? 

Met de generatiekloof bedoelen we de verschillen in normen en waarden, verwachtingen, communicatievoorkeuren en werkstijlen tussen de diverse generaties. Dit kan tot spanningen en misverstanden leiden op de werkvloer. De babyboomer vindt de millennial te veeleisend, terwijl een generatie-Z-werknemer de traditionele werkwijze van de babyboomer niet begrijpt. Dit zijn natuurlijk slechts voorbeelden. Het is voor bedrijven belangrijk om de generatiekloof te dichten door bewust om te gaan met deze verschillen op de werkvloer.

Onze tips voor het dichten van de generatiekloof

Op de werkvloer moeten mensen uit verschillende generaties effectief met elkaar samenwerken. Het is dus nodig om de generatiekloof te dichten. Wij geven je handige tips om de samenwerking tussen verschillende generaties te verbeteren. 

1: Bevorder communicatie

Generatieconflicten ontstaan vaak door de verschillen in communicatievoorkeur en -stijl. De jongere medewerkers kiezen liever voor online communicatie, terwijl de oudere generatie liever persoonlijk contact heeft. Bied trainingen of workshops om alle werknemers te leren hoe zij goed met de diverse communicatiestijlen omgaan. Dit verbetert de communicatie tussen de diverse generaties. 

2: Stimuleer wederzijds leren (reverse mentoring)

Wederzijds leren noemen we ook wel reverse mentoring. Hierbij wordt een programma ingezet waarin medewerkers uit verschillende generaties van elkaar leren. Oudere werknemers kunnen hun ervaring en vaardigheden overdragen aan de jongere medewerkers, terwijl de jongere medewerkers de oudere generatie beter kan leren omgaan met de technologie van vandaag. Het is belangrijk om wederzijds leren te stimuleren.

3: Erken en waardeer diversiteit in perspectieven

Erken en waardeer de verschillende perspectieven om de generatiekloof tussen je werknemers te dichten. Hiervoor is het belangrijk om de verschillen in ervaringen en vaardigheden tussen de diverse generaties als positief te zien. Deze verschillen zorgen voor innovatie. Het is belangrijk om ruimte te bieden voor open discussies waarin de traditionele perspectieven kunnen worden gemengd met de frisse ideeën van de jongere medewerkers.

4: Creëer een gedeelde visie en doelstellingen

Maak aan de verschillende generaties duidelijk wat de doelstellingen van het bedrijf zijn. Deel de visie en zorg ervoor dat iedereen begrijpt op welke manier zij bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen. Zorg ervoor dat de bedrijfsdoelen overeenkomen met de verschillende generaties om alle generaties op één lijn te brengen. 

5: Flexibiliteit en aanpassingsvermogen stimuleren

Doordat de verschillende generaties zich in verschillende levensfasen bevinden, liggen de behoeften en voorkeuren ook ver uit elkaar. Jongere medewerkers kunnen bijvoorbeeld meer behoefte hebben aan de optie tot af en toe thuis werken, terwijl oudere werknemers meer behoefte kunnen hebben aan uren afbouwen tot aan het pensioen. Pas de werkopties aan voor elke generatie en wees hierin zo flexibel mogelijk. 

6: Teamsamenwerking bevorderen

Intergenerationele teamsamenwerking betekent dat je teams bewust zo samenstelt dat er meerdere generaties in elk team aanwezig zijn. De generaties moeten binnen de teamsfeer goed met elkaar samenwerken om projecten succesvol af te ronden. Binnen de projecten kunnen ze van elkaar leren. De jongere medewerkers dragen de ervaring met nieuwe technologieën, terwijl de oudere werknemers hun kennis en ervaring inbrengen. 

7: Focus op gedeelde waarden

De generaties zijn verschillend van elkaar, maar er zijn zeker ook gedeelde waarden die de generaties met elkaar verbindt. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van samenwerking, innovatie of integriteit en respect. Besteed veel aandacht aan de gedeelde waarden waar iedereen zich aan kan verbinden. Ook dit is een goede manier om de generatiekloof te dichten. Heb je meer tips nodig? Neem contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 27-09-2024

Terug naar overzicht