7 tips voor meer werkplezier

Werkplezier is om meerdere redenen heel belangrijk. Het draagt bij aan een veilige, productieve en gezonde werkomgeving. Daarnaast heeft het een positieve invloed op de motivatie, op de prestaties en de betrokkenheid. Wie veel werkplezier ervaart, ervaart minder stress. Voor bedrijven is het dus goed om zich in te zetten om het werkplezier van werknemers te vergroten. GJ Dé HR-partner geeft je graag wat tips.

Het belang van werkplezier

Wanneer werknemers plezier hebben in hun werk, dan leveren zij betere prestaties, werken zij sneller en beter, zijn ze meer betrokken en ook eerder bereid om dat ene stapje extra te zetten voor het bedrijf. Werkplezier is belangrijk voor het persoonlijke welzijn van medewerkers, maar dus zeker ook voor de bedrijfsprestaties. Teams worden meer gemotiveerd en de organisatiecultuur wordt sterker wanneer er in werkplezier wordt geïnvesteerd. 

<h2>Onze tips voor meer werkplezier</h2> 
Je kunt op veel manieren zorgen voor een vergroting van het werkplezier onder medewerkers binnen je bedrijf of organisatie. Wij geven je 7 tips om het werkplezier te verbeteren, waardoor je direct een positievere werksfeer gaat ervaren. 

1: Vrijheid in het werk

Werknemers die vrijheid binnen hun functie hebben, bijvoorbeeld doordat zij in staat zijn om zelf te bepalen hoe en wanneer zij hun taken uitvoeren, zijn meer tevreden dan medewerkers die geen vrijheid hebben. Door een medewerker meer vrijheid te geven, geef je het gevoel dat je er vertrouwen in hebt dat de medewerker het zelf het best weet. Dit zorgt voor betere prestaties en meer creativiteit. 

2: Zinvol werk

Werkplezier ontstaat wanneer een medewerker het gevoel heeft dat het werk zinvol is. Een medewerker moet zich verbonden voelen met het werk, waardoor er een gevoel van voldoening en motivatie ontstaat. Werkgevers kunnen hiervoor zorgen door medewerkers taken en verantwoordelijkheden te geven die echt bij hen passen. 

3: Erkenning en waardering

Een bedankje, een compliment of een schouderklopje is heel belangrijk voor het werkplezier. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat zij het verschil maken en echt gewaardeerd worden, dan verhoogt dit direct het plezier in het werk. Benoem dus nooit alleen de zaken die beter kunnen, maar vooral ook de zaken die juist al heel goed zijn verlopen. 

4: Balans tussen werk en privé

Werkplezier komt ook voort uit een goede balans tussen werk en privé. Werkgevers moeten zich inzetten om deze balans zo goed mogelijk te respecteren, terwijl werknemers moeten leren grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen wanneer dit nodig is. Een goede werk-privébalans verlaagt de werkstress en verhoogt het werkplezier.

5: Job crafting

Job crafting maakt het medewerkers mogelijk om hun taken zelf aan te passen, om werkrelaties te versterken en nieuwe verantwoordelijkheden op zich te nemen. Het geeft medewerkers de ruimte om hun functie te personaliseren, waardoor ze meer betrokkenheid en voldoening ervaren. Werkgevers doen er goed aan om medewerkers meer controle over hun eigen functie, taken en verantwoordelijkheden te geven. 

6: Zorg voor een positieve werkomgeving

Een positieve werkomgeving is heel belangrijk voor het werkplezier. Werkgevers moeten zich inzetten om een veilige sfeer te creëren, waarin medewerkers zich veilig genoeg voelen om zich uit te spreken en fouten te maken. Respect en openheid staan centraal in een positieve werkomgeving. 

7: Voldoende uitdaging

Lopende-band-werk, ook wel eens geestdodend werk genoemd, is heel slecht voor het werkplezier. Medewerkers hebben juist voldoende uitdaging in hun werk nodig om betrokken te blijven. Hoe meer er op de automatische piloot gaat, hoe minder werkplezier er ervaren wordt. Zorg er als werkgever dus voor dat medewerkers voldoende uitdaging in hun dagelijkse werk vinden. Heb je hier vragen bij? Neem contact met ons op.

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 27-09-2024

Terug naar overzicht