Informatie over vakantiegeld

Informatie over vakantiegeld

Vakantiegeld is een belangrijk onderdeel van je arbeidsvoorwaarden, en het is goed om te weten hoe het uitkeren precies werkt. Of je nu al werkt via GJ Dé HR-partner of overweegt om dat te gaan doen, we geven je alle informatie die je nodig hebt. We bespreken wat vakantiegeld precies is en hoe het wordt berekend. Ook vertellen we je wanneer je het kunt verwachten en wat je moet doen als je het niet ontvangt. Daarnaast geven we je antwoord op vragen als hoe het zit met belasting en of je kunt onderhandelen.

Wat is vakantiegeld en hoe wordt het berekend?

Vakantiegeld is een extra vergoeding die werknemers in Nederland jaarlijks ontvangen, bovenop hun reguliere salaris. Het is bedoeld om werknemers financieel te ondersteunen vóór en tijdens hun vakantie. De vergoeding bedraagt minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. De berekening is vrij eenvoudig: je neemt je bruto salaris over een heel jaar (inclusief eventuele bonussen en toeslagen) en daarover wordt 8% berekend.

Het vakantiegeld wordt opgebouwd over de periode van 1 juni van het voorgaande jaar tot en met 31 mei van het huidige jaar. Dit betekent dat je voor elke maand die je werkt, recht hebt op een deel van de toelage.

Wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald?

Vakantiegeld wordt in Nederland meestal uitbetaald in de maand mei, soms in juni. Dit geldt ook voor werknemers die via GJ Dé HR-partner werken. Ook zij krijgen in de maand mei een toelage. De exacte uitbetaaldatum kan variëren per werkgever, maar je kunt ervan uitgaan dat je het bedrag rond deze periode op je rekening hebt staan. Het is altijd goed om dit na te vragen bij je werkgever of de personeelsafdeling als je hier vragen over hebt. Het idee is dat je deze toelage vervolgens kunt gebruiken om je zomervakantie te financieren. 

Wat te doen als je geen vakantiegeld ontvangt?

Het kan voorkomen dat je geen toeslagen ontvangt, terwijl je denkt hier wel recht op te hebben. In dat geval zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen:

  1. Controleer je contract: Kijk in je arbeidscontract of je recht hebt op vakantiegeld en hoeveel dat zou moeten zijn.
  2. Neem contact op met je werkgever: Vraag na waarom je geen vakantiegeld hebt ontvangen. Het kan een administratieve fout zijn. Zorg ervoor dat je de afspraken schriftelijk vastlegt, dan kan daar geen verwarring meer over ontstaan. 
  3. Raadpleeg de CAO: Als er een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van toepassing is, controleer dan de bepalingen.
  4. Schakel hulp in: Als je er niet uitkomt met je werkgever, kun je juridische hulp inschakelen, bijvoorbeeld via een vakbond of een juridisch loket.

Vakantiegeld en belasting

Toeslagen zijn, net als je reguliere salaris, belastbaar inkomen. Dit betekent dat er belasting wordt ingehouden op je toeslagen. De belastingtarieven kunnen hoger lijken dan voor je normale salaris, omdat de toelage vaak in één keer wordt uitbetaald en daardoor vaak in een hoger belastingtarief valt. Dit komt doordat de belastingdienst deze toelage ziet als een extra inkomen bovenop je reguliere salaris.

De precieze hoeveelheid belasting die wordt ingehouden, hangt af van je totale inkomen en de belastingregels die van toepassing zijn op jouw situatie. Het is dus goed om hier rekening mee te houden bij het plannen van je vakantie-uitgaven. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie over toelagen en de belastbaarheid daarvan. 

Kun je onderhandelen over vakantiegeld?

Over het algemeen is vakantiegeld in Nederland wettelijk geregeld en bedraagt het minimaal 8% van je bruto jaarsalaris. Dit percentage is niet onderhandelbaar, omdat het wettelijk bepaalde toeslag is. Echter, in sommige gevallen kan er ruimte zijn om te onderhandelen over aanvullende vakantietoeslagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als je wilt onderhandelen over secundaire arbeidsvoorwaarden, denk dan aan de volgende zaken:

  • Voorbereiding: Zorg dat je goed op de hoogte bent van je rechten en de wet- en regelgevingen binnen jouw sector.
  • Duidelijke argumenten: Geef duidelijk aan waarom je denkt recht te hebben op een hogere vergoeding of extra’s.
  • Flexibiliteit: Wees bereid om compromissen te sluiten en zoek naar win-win situaties.

Hopelijk heb je met deze informatie een beter beeld gekregen van vakantiegeld en wat je kunt verwachten. Mocht je nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met GJ, Dé HR-Partner. 

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 29-07-2024
Dit artikel is aangepast op: 29-07-2024

Terug naar overzicht