Wat te doen bij overspannenheid

Tips bij overspannenheid

Wat te doen bij overspannenheid?

Overspannenheid is een veel voorkomende klacht in de moderne werkomgeving. Het kan iedereen overkomen, ongeacht je functie of ervaring. Klachten van overspannenheid komen niet altijd door werk. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je je overspannen voelt, zodat je tijdig de juiste stappen kunt ondernemen en verdere problemen voorkomt. We bespreken hoe je de symptomen van overspannenheid kunt herkennen en wat te doen bij overspannenheid. We vertellen je ook over het belang van rust, wanneer je professionele hulp moet inschakelen en hoe je hierover kunt communiceren met je werkgever.

Herken de symptomen van overspannenheid

Overspannenheid brengt verschillende symptomen met zich mee, die zowel fysiek als mentaal kunnen zijn. Hierdoor komt tijdelijke arbeidsongeschiktheid veel voor. Herkenning van deze signalen is de eerste stap naar herstel. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid: Een constante staat van uitputting, zelfs na een nacht met voldoende slaap.
  • Concentratieproblemen: Moeite hebben om je te focussen op taken en een verminderd vermogen om dingen te onthouden.
  • Prikkelbaarheid: Sneller geïrriteerd raken of emotioneel reageren op situaties.
  • Slaapproblemen: Moeilijk in slaap kunnen vallen of vaak wakker worden tijdens de nacht. Ook extreem vroeg wakker worden komt voor.
  • Lichamelijke klachten: Hoofdpijn, spierpijn, en maag- of darmproblemen zonder duidelijke medische oorzaak.
  • Gebrek aan motivatie: Geen energie of zin hebben om aan het werk te gaan of andere dagelijkse activiteiten te ondernemen.

Eerste stappen om te nemen bij overspannenheid

Als je je overspannen voelt, zijn er een aantal belangrijke stappen die je kunt overwegen:

  • Erken het probleem: Het is cruciaal om te erkennen dat je overspannen bent. Ontkenning kan het probleem verergeren, omdat je dan alleen maar doorgaat en zo nóg verder over je grenzen gaat.
  • Praat erover: Deel je gevoelens en ervaringen met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid, of collega. Misschien kunnen zij je helpen met uit te zoeken wat je kunt doen tegen jouw overspannenheid. 
  • Neem verlof op: Overweeg om verlof op te nemen om jezelf de tijd te geven om te herstellen.
  • Maak een herstelplan: Stel samen met je huisarts of een andere professional een plan op voor herstel, inclusief concrete stappen en doelen.
  • Verminder stress: Identificeer de belangrijkste bronnen van stress in je leven en kijk hoe je deze stress kunt verminderen of elimineren.

Het belang van rust bij overspannenheid

Rust en ontspanning zijn essentieel voor herstel bij overspannenheid, omdat je lichaam en geest tijd nodig hebben om te herstellen van constante stress. Er zijn verschillende manieren om rust te vinden. Ontspanningstechnieken zoals mindfulness, meditatie of yoga kunnen helpen je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen. Het is ook belangrijk om regelmatig korte pauzes te nemen tijdens je werkdag om even op adem te komen. Gezonde gewoontes, zoals een uitgebalanceerd dieet, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, spelen een grote rol in je herstel. Daarnaast is het goed om tijd te besteden aan hobby’s en activiteiten die je leuk vindt en die je helpen ontspannen.

Professionele hulp inschakelen

Soms is professionele hulp noodzakelijk om volledig te herstellen van overspannenheid. Overweeg om de volgende stappen te nemen:

  • Maak een afspraak met je huisarts voor een eerste beoordeling en advies.
  • Een psycholoog of therapeut kan je helpen om de onderliggende oorzaken van je stress te begrijpen en strategieën te ontwikkelen om ermee om te gaan.
  • Bespreek je situatie met de bedrijfsarts, die je kan adviseren over werk gerelateerde aanpassingen en begeleiding. Als je overspannenheid komt door je werk, dan helpt de bedrijfsarts je met het maken van goede afspraken op je werk, om meer problemen te voorkomen. 

Hoe communicatie met je werkgever aan te pakken bij overspannenheid

Open en eerlijke communicatie met je werkgever is cruciaal bij overspannenheid. Bereid je goed voor op het gesprek door op te schrijven wat je wilt zeggen en welke oplossingen je voor ogen hebt. Wees eerlijk over hoe je je voelt en wat je symptomen zijn; dit helpt je werkgever om je beter te begrijpen en te ondersteunen. Bespreek samen mogelijke aanpassingen in je werkschema of takenpakket die je kunnen helpen om stress te verminderen. Wees niet bang om te vragen om de hulp die je nodig hebt, zoals tijdelijk minder werken of flexibele werktijden. Plan ook vervolgafspraken om je voortgang te bespreken en eventuele verdere aanpassingen door te voeren. Door deze stappen te volgen, kun je beter omgaan met overspannenheid en werken aan een gezond en evenwichtig herstel. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen en tijdig hulp te zoeken wanneer dat nodig is. 

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 29-07-2024
Dit artikel is aangepast op: 29-07-2024

Terug naar overzicht