Fietsplan als arbeidsvoorwaarde

Fietsplan als arbeidsvoorwaarde

Fietsplan als arbeidsvoorwaarde

Op de fiets naar het werk komen is een typische Nederlandse traditie. Sommige werkgevers gaan daar helemaal in mee en betrekken fietsen tegenwoordig zelfs in hun mobiliteitsregeling. Je komt het in steeds meer bedrijven tegen. 

Waarom zijn sommige werkgevers zo enthousiast over een fietsplan als arbeidsvoorwaarde? Lees snel verder voor het antwoord.

Wat zijn de voordelen van een fietsplan voor werkgevers?

Een fietsplan is fijn voor werknemers. Niet alleen komt men er beter door in beweging, het levert nog belastingvoordeel op. Ook werkgevers profiteren van deze arbeidsvoorwaarde. 

Zo is het personeel vaak tevredener en loyaler door goede regelingen. Ook presteert men vaak beter op het werk. Daarnaast is bewegen goed voor de gezondheid en zodoende draagt een fietsplan dus bij aan een lager ziekteverzuim.

Fietsplan als onderdeel van de duurzaamheidsdoelen

Een fietsplan is voor een bedrijf ook een effectieve manier om te werken aan duurzaamheidsdoelen. Zo zijn er minder auto’s op de weg en dat leidt tot minder CO2-uitstoot. 

Dit helpt zeker wanneer er aan bepaalde milieu regelgeving op milieugebied voldaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van CO2-uitstoot. Uiteindelijk is een fietsplan dus een goede manier om het klimaatvriendelijke imago van een bedrijf te verbeteren. 

Het integreren van het fietsplan in de arbeidsvoorwaarden

Een fietsplan moet probleemloos deel uitmaken van de arbeidsvoorwaarden. Het is een verandering die duidelijk aan de werknemers gecommuniceerd moet worden. Ga er als bedrijf niet van uit dat werknemers hun contract allemaal braaf opnieuw lezen. Zet in plaats daarvan stappen, die ze zelf moeten ondernemen voor het fietsplan, overzichtelijk op een rij.

Wil je advies hoe je dit het beste kan aanvliegen? Schakel dan een HR-adviseur in die je hierbij kan helpen.

Zijn er nadelen bij het fietsplan?

Een fietsplan klinkt prachtig op papier. Het brengt inderdaad veel voordelen met zich mee, maar kent helaas ook enkele nadelen. Zo moeten werkgevers soms veel tijd en geld investeren voordat er daadwerkelijk iets van het plan terechtkomt. 

Daarnaast zijn niet alle werknemers even enthousiast. Zo zijn er altijd mensen die liever met de auto naar het werk komen dan met de fiets.

De kosten voor werkgever of werknemer

Er bestaat geen vaste prijs voor een fietsplan. Verschillende factoren spelen een rol. Denk aan de omvang van het bedrijf en daarmee dus de grootte van het plan. Wil je toch een kostenplaatje? Maak dan van tevoren een inschatting of laat dit uitvoeren door experts. Op die manier wordt budgetteren simpeler en voorkom je te hoge kosten.

Uitdagingen bij het beheren van een fietsplan

Een van de uitdagingen van een fietsplan is het voldoende naleven van de regels. Omdat het een relatief jong concept betreft, bestaan er nog weinig vaste regels. Dit betekent dat bedrijven soms zelf met een passende oplossing voor een probleem op de proppen moeten komen. 

Hoe zorg je bijvoorbeeld onder het personeel voor voldoende enthousiasme voor het plan? Een uitdaging waar je als bedrijf mee aan de slag moet.

Hoe bedrijven profiteren van een fietsplan

Ondanks sommige uitdagingen hebben bedrijven en werknemers over het algemeen veel profijt van een fietsplan. Zo is het personeel vaak tevredener omdat ze worden beloond om gezonder te leven. 

Ook op gebied van duurzaamheid is een fietsplan een goede toevoeging aan een arbeidsovereenkomst. Fietsen heeft immers minder impact op het milieu dan de auto.

 

Dit artikel is geschreven door:

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 07-06-2024
Dit artikel is aangepast op: 19-09-2024

Terug naar overzicht