Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Hoe zit het met opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte? En welke invloed heeft de bedrijfscultuur van een kantoor op de ervaringen van werknemers? Deze vragen beantwoorden we graag in dit artikel.

Opbouw vakantiedagen tijdens ziekte en de impact hiervan op de bedrijfscultuur?

Een bedrijfscultuur heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid en het welzijn van je werknemers. Als jouw bedrijf er zijn best voor doet om algemene stress te verminderen, dan zal het ziekteverzuim ook minder worden. 

Andersom werkt dat ook zo: wanneer er sprake is van veel deadlines of een onveilige bedrijfscultuur, krijgen meer werknemers last van stressgerelateerde klachten. 

De cultuur van een bedrijf is ook van invloed op de regels omtrent het opbouwen van vakantiedagen tijdens het ziekteverzuim. Bij sommige bedrijven bouwt een werknemer bijvoorbeeld alleen vakantiedagen op tijdens de dagen waarop hij of zij daadwerkelijk aan het werk is.

Het beleid voor de opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte

Bij de meeste bedrijven gelden standaard regels voor het opbouwen van vakantiedagen tijdens ziekte. Over het algemeen blijven werknemers hun vakantiedagen gewoon opbouwen tijdens het ziekteverlof. Men heeft recht op hun gebruikelijke hoeveelheid vakantiedagen, ook als ze door ziekte afwezig zijn. 

Wel is het belangrijk dat werknemers hun ziekteverlof officieel melden, en, als het nodig is, een medische verklaring van een arts hebben. Zo blijft het proces eerlijk en transparant voor beide partijen. 

Communicatie naar werknemers

Als werkgever is het belangrijk om transparant te zijn over de regels van een bedrijf omtrent het ziekteverlof en het vakantiedagen beleid. Ben jij een werkgever? Stuur dan bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een reminder over de regels door middel van een bedrijfsemail, en moedig je werknemers aan om vragen te stellen als ze die hebben. 

Ook kan het een goed idee zijn om bij een instroom van veel nieuwe medewerkers een middag met voorlichtingen en trainingen te organiseren.

De juridische aspecten van opbouw vakantiedagen tijdens ziekte

Werknemers hebben veel bescherming als het aankomt op hun vakantiedagen. De wet tegen discriminatie stelt bijvoorbeeld dat het voor een werkgever illegaal is om te discrimineren op basis van ziekte of gezondheidsstatus: er mogen dus geen negatieve consequenties hangen aan het ziek zijn. 

Bedrijven mogen alleen afwijkende regels hebben wanneer ze dat in hun cao hebben vastgesteld. Ook bij een langdurig ziekteverlof gelden er soms bijzondere regels met betrekking tot de vakantiedagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verlengde opbouwperiodes of speciale compensatieregelingen. 

Best practices voor het beheer van vakantiedagen tijdens ziekte

Wat is de beste manier om de opbouw van vakantiedagen tijdens een ziekteverlof efficiënt te beheren? Een belangrijke vraag in dit artikel, waar we graag antwoord op geven.

De beste manier om de opbouw van vakantiedagen tijdens een ziekteverlof efficiënt te beheren, is door nauwkeurige en consistente administratie te waarborgen door middel van een compleet HR-systeem.

Beide partijen hebben er baat bij als de werknemer snel weer aan de slag kan. Dit vereist inspanning van beide partijen. Geef als bedrijf waar mogelijk ondersteuning en stel je zo flexibel mogelijk op. Een werknemer moet goed blijven communiceren met het bedrijf. Zo maak je samen het beste van een vervelende situatie. 

Dit artikel is geschreven door:

Gabriëlle Thijsebaard

Productspecialist Marketing

Als Productspecialist Marketing zorg ik ervoor dat we met de juiste marketing strategie de doelgroepen van GJ bereiken met de juiste mediamix. Ik zorg ervoor dat de huisstijl in één lijn is bij het ontwerpen van o.a. de brochures, (offline) media uitingen en de website. Daarnaast analyseer ik de data van alle marketing inspanningen en zorg ervoor dat er een stijgende lijn is in de resultaten. Samen met de HR-specialisten van GJ zorgen we ervoor dat jij op de hoogte bent van het laatste HR-nieuws.


Dit artikel is gepubliceerd op: 07-06-2024
Dit artikel is aangepast op: 16-09-2024

Terug naar overzicht